Tweedaagse workshop -Boek van Vreugde- van Desmond Tutu en de Dalai Lama

Onder leiding van:  Maarten Olthof, ecoloog en geëngageerde zen-leraar.

Data: vr 19 en za 20 augustus 2022
Tijd: 9.30-17.00 met een pauze van een uur
Locatie: School voor Systemische Opleidingen te Bunde
Kosten:  € 290
Inclusief:  lunches, drankjes en het ‘Boek van Vreugde’
Deelnemers: minimaal 8 / maximaal 18

Aanmelden:   Je kunt je aanmelden door te mailen naar: info@schoolvoorsystemischeopleidingen.nl
o.v.v: workshop “Boek van Vreugde” en jouw persoons- en adresgegevens/telefoonnummer

Hoe vreugdevol te leven in een zorgelijke tijd?

Ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de Dalai Lama kwam Desmond Tutu in 2015 naar het Indiase Dharamsala om zich samen met de Dalai Lama vijf dagen te buigen over wat volgens hen het belangrijkste is in een mensenleven. Met hun gesprekken wilden ze niet zozeer elkaar, als wel de wereld een cadeau geven. Uiteraard passeerden thema’s als liefde, spiritualiteit en geluk de revue. Maar terwijl deze thema’s stuk voor stuk belangrijk zijn in ons leven, concludeerden ze dat ‘Vreugde’ wellicht het belangrijkste ingrediënt is voor een bezield leven, óók en misschien wel juist wanneer er lijden is.

Volgens de Dalai Lama en Desmond Tutu strekt vreugde veel verder dan geluk, omdat geluk nogal afhankelijk is van externe omstandigheden. Vreugde niet: het is een gevoel in geest en hart dat in iedere omstandigheid is op te roepen en dat veel dichter komt bij wat in ons leven bezieling, voldoening en betekenis geeft. Ondanks alle pijn die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt.

De twee raakten diepgaand bevriend tijdens de uitreikingen van de Nobelprijs voor de Vrede, die zij allebei mochten ontvangen. Hoewel ze elkaar niet vaak hebben ontmoet, herkenden ze direct het universele karakter van hun spiritualiteit en werden ze ‘soul brothers’. Beiden hebben een leven achter de rug vol geweld, onderdrukking en lijden. Toch wisten zij de vreugde in hun leven te behouden en behoren ze tot de vrolijkste mensen ter wereld.

Hoe ziet de workshop er uit?

In deze tijden van stress en slecht nieuws is het voor veel mensen niet gemakkelijk om vreugde te ervaren. Hoe kunnen we de obstakels van vreugde herkennen en met welke pijlers kunnen we vreugde opwekken?

  • In een tweedaagse workshop behandelt Maarten Olthof de obstakels en pijlers van vreugde met vele quotes en teksten uit het in het Nederlands vertaalde ‘Boek van Vreugde’.
  • Voor elk obstakel en elke pijler begeleidt hij meditaties.
  • Met gefocuste vragen en suggesties, affirmaties, zet hij daarin aan tot zelfonderzoek dat een licht werpt op obstakels die voor de deelnemer op dit moment de hoofdrol spelen, hoe daarmee om te gaan en hoe vreugde daarbij behouden kan blijven of worden opgewekt, ondanks de pijn.
  • In nabesprekingen worden ervaringen uitgewisseld.
  • In deze workshop wordt de persoon van de therapeut geïnspireerd om met individuele cliënten en gezinnen in dialoog te gaan over de obstakels en pijlers van vreugde in hun leven en hen te begeleiden op hun levensweg.
  • De tweedaagse wordt afgesloten met de unieke documentaire die tijdens de week in Dharamsala is gemaakt van gesprekken tussen ‘His Holiness’ en ‘Arch’, zoals ze ook genoemd worden. Daarbij wordt het serieuze afgewisseld met heel wat gelach en goedmoedige plagerijen, want humor is een van de pijlers van vreugde.

Obstakels van vreugde:
1-Angst, stress en zorgen
2-Frustratie en woede
3-Verdriet en pijn
4-Wanhoop
5-Eenzaamheid
6-Afgunst
7-Lijden en tegenslag
8-Ziekte en angst voor de dood

Pijlers van vreugde:
1-Perspectief
2-Bescheidenheid
3-Humor
4-Acceptatie
5-Compassie
6-Ruimhartigheid
7-Vergeving
8-Dankbaarheid

Voor wie?
Deze scholing is bedoeld voor:  

  • behandelaren (zoals psychotherapeuten, systeemtherapeuten, psychologen, SPV’s, jeugdhulpverleners, orthopedagogen, psychiaters) in alle sectoren van de geestelijke gezondheidszorg
  • medewerkers jeugdzorg (zoals gedragswetenschappers, IAG’ers, STW’ers )
  • docenten/mentoren in het onderwijs 

Kortom; voor allen die meer vreugde willen brengen in het leven van hun cliënten en opleidelingen maar ook in hun eigen leven.

Na deze workshop:

  • Herken je de obstakels van vreugde
  • Ken je de pijlers van vreugde
  • Raak je vertrouwd met een set geleide meditaties die onderdeel kunnen zijn van een therapeutisch proces.
  • Leer je een reeks affirmaties kennen die je tijdens de geleide meditatie kunt inzetten.

Maarten Olthof

Maarten Olthof (1956) is ecoloog en geëngageerde zen-leraar. Hij maakte in 2003 een voettocht van 1000 km door India en Nepal langs de vier boeddhistische pelgrimsplaatsen, plaatsen waar betekenisvolle momenten in het leven van de Boeddha plaatsvonden. Hij schreef hierover het boek ‘Lopen in het voetspoor van de Boeddha’, dat in het Engels verscheen onder de titel ‘Go without Fear’. Van het boek is de gelijknamige documentaire gemaakt die in 2019 de Nederlandse première beleefde op het International Buddhist Film Festival Europa in het Eye Filmtheater Amsterdam.
In 2015 liep Maarten de 2500 km van de Domkerk in Utrecht naar de Franciscus-basiliek in Assisi, ‘met de Boeddha in het voetspoor van Franciscus’. Onderweg schreef hij de bundel ‘In 108 haiku’s van Utrecht naar Assisi’. De IKON maakte over deze tocht de documentaire ‘Zwerven met Franciscus’.
Maarten organiseert al decennialang pelgrimstochten, onder meer door India, Nepal, Japan, en Nederland. In 2022 begeleidt hij tochten ‘In het kielzog van Odysseus’ door Turkije, Griekenland en Italië.
Als vaste Zen-leraar is hij verbonden aan het boeddhistische platform 30NOW.
In 1997 richtte hij Stichting Vajra op voor ontwikkelingsprojecten in Nepal. De stichting bouwde onder meer 10 scholen, waaronder de eerste ecologische school van Nepal, een ziekenhuis en 3 gezondheidsposten en zette het grootste zonneovenproject ter wereld op waardoor 85.000 Bhutanese vluchtelingen met de zon konden koken. Hiervoor ontving hij in 2019 een koninklijke onderscheiding.
Voor zijn ‘Zwerfsangha’ organiseert hij bijeenkomsten, retraites en lezingen.
Zie www.ghanta.eu en www.vajra.nl

Maarten verzorgde in het afgelopen jaar vele meditaties, lezingen en retraites over ‘The Book of Joy’ die steevast veel belangstelling kregen.