Op veler verzoek herhaald: Symposium “Cruijffiaans denken”

“Cruijffiaans denken”
als inspiratiebron voor complexe problematiek in de GGZ, jeugdzorg, onderwijs en openbaar bestuur

10 november 2022 
9.30 - 18.00

Filmhuis De Spiegel (Royal Theater Heerlen)

 

In 2021 organiseerde de School voor Systemische Opleidingen in Bunde samen met René Cardynaals van de Unie KJP (samenwerkingsverband kinder- en jeugdpsychiaters Limburg) het symposium “Cruijffiaans denken” als inspiratiebron voor complexe problematiek ter gelegenheid van Jan Olthof’s nieuwste boek Cruijffiaans denken in de narratieve systeemtherapie: navigeren in complexiteit”. Op veler verzoek wordt dit symposium, in samenwerking met Giovanni Coenen, professional en directeur in de jeugdzorg, herhaald.

De term ‘complexiteit’ verwijst naar datgene wat bij elkaar hoort en niet uit elkaar gehaald kan worden zonder voeling te verliezen met ‘het verbindend patroon’. Het omarmen van het geheel mag ons dan confronteren met een (nog) niet-weten, met onzekerheid hoe te handelen, en het mag een hoge mate van vakmanschap en omzichtigheid vergen, het is vaak zonder meer noodzaak: specifiek in de geestelijke gezondheidszorg, de psychiatrie, jeugdzorg, onderwijs en op bestuursniveau zien we dat er, als we complexe situaties willen vereenvoudigen door ze op te splitsen in deelproblemen, in korte tijd ‘(te)veel spelers op het veld komen’, allen met hun eigen deelterrein en taak. Niet zelden met de nodige chaos en onderlinge conflicten als gevolg.

 

Dit symposium laat u kennis maken met de unieke visie van de Nederlandse voetballer Johan Cruijff (1947-2016) op voetbal als metafoor voor het wezenlijke onderscheid tussen ‘complexiteit’ en ‘ingewikkeldheid’, als concept al te vaak en ten onrechte gelijkgesteld. Het gedachtegoed van Cruijff, zijn unieke visie op teamspel en voetbal als metafoor kunnen ons helpen de complexiteit in ons aller werkveld te blijven omarmen en te navigeren in deze complexiteit.

 

Vanuit verschillende invalshoeken horen we deze dag hoe Cruijffiaanse logica een frisse toegang kan bieden tot het denken over de menselijke conditie’ en hoe er in de geest van Cruijff kan worden ‘getraind’ op improvisatie en vertrouwen, zoals in de praktijk wel blijkt bij bijvoorbeeld De Blok van Buurtzorg, voetbalcoach Guardiola, ondernemer Semler, dirigent Benjamin Zander en zelfs Cruijffiaanse jazzmusici.

Het symposium en het boek bieden belangstellenden narratieven aan in de omgang met complexe problematiek in de gezondheidszorg, jeugdzorg, onderwijs en openbaar bestuur.Sprekers op deze dag zullen u, ieder vanuit hun eigen achtergrond, meenemen in hun inspiratiebronnen en inzichten in het omgaan met complexiteit.

Jan Olthof, psychotherapeut en opleider in de systeemtherapie zal spreken over wat wij van Cruijff kunnen leren over de organisatie van zorg rondom complexe problematiek in families. In ‘Cruijffiaans denken in de narratieve systeemtherapie’ brengt Jan Olthof een ode aan vakmanschap, daarbij geïnspireerd door onder anderen Arendt, Aristoteles, Bateson, Mandela en Maturana. Allemaal zijn zij ‘aan de bal’ in dit nieuwe boek, waarin systeemtheorie, filosofie, zorgethiek en casuïstiek elkaar afwisselen.

René Cardynaals, kinder- en jeugdpsychiater neemt u mee in de wereld van Jazz en New Orleans muziek en zal met zijn Gumbo Jazzband musiceren. Giovanni Coenen spreekt over navigeren ‘Op zijn Rijnlands’; als een oprecht mentor samen-sturen. Peter Adriaenssens, kinderpsychiater houdt een voordracht over het organiseren van zorg voor complexe problematiek in gezinnen en families. Jan Flameling, filosoof vertelt over Aristoteles, Hannah Arendt en het gedachtegoed van Ubuntu als filosofische inspiratiebronnen voor denken over complexiteit. Bruno Hillewaere, klinisch psycholoog, systeemtherapeut en opleider in de systeemtherapie verbindt de wereld van topsport en systeemtherapie. Govert Geldof, civiel ingenieur laat ons kennis maken met de wereld van de complexiteitswetenschap. Peter Lenaerts, klinisch psycholoog en systeemtherapeut zal gedichten voordragen uit zijn relationele poëzie. Jan Bout, psychotherapeut neemt ons mee in de dagelijkse praktijk van de GGZ en het navigeren in deze complexiteit.

Aanmelden voor Symposium

Aanmelden kan via een mail naar: 

info@schoolvoorsystemischeopleidingen.nl 

Tijden

9.30 - 18.00 uur

Accreditatie

NVRG

Accreditatie bij de NVRG is in aanvraag.

SKJ

De accreditatie-aanvraag voor de training Cruijffiaans denken als inspiratiebron voor complexe problematiek in de GGZ: psychiatrie, psychotherapie, jeugdzorg. (SKJ212772) is goedgekeurd door de accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Jeugd in de categorie Informeel leren - Symposium. De accreditatie gaat in per 10-11-2022 en zal per 10-11-2023 eindigen. Het accreditatienummer / ID nummer is: SKJ212772 Geaccrediteerde punten Totaal: 7.00

Kosten

185 euro inclusief het boek “Cruijffiaans denken in de narratieve systeemtherapie”.
Het boek zal u aan het eind van de dag worden uitgereikt.

Voor diegenen die het symposium reeds eerder bijwoonden en het boek reeds in bezit hebben is de toegangsprijs, exclusief boek, € 150.