Cruijffiaans denken in de narratieve systeemtherapie

Cruijffiaans denken in de  narratieve systeemtherapie  Jan Olthof

‘Een schitterende vondst hoe cruijffiaanse logica een frisse toegang kan bieden tot het denken over de menselijke conditie.’

Dirk De Wachter
in zijn voorwoord bij dit boek

In Cruijffiaans denken in de narratieve systeemtherapie brengt Jan Olthof een ode aan vakmanschap, daarbij geïnspireerd door onder anderen Arendt, Aristoteles, Bateson, Mandela en Maturana. Allemaal zijn zij ‘aan de  bal’ in dit nieuwe boek, waarin systeemtheorie, filosofie, zorgethiek en casuïstiek elkaar afwisselen.

De unieke visie van de Nederlandse voetballer Johan Cruijff (1947-2016) op voetbal dient voor de auteur als metafoor voor het wezenlijke onderscheid tussen ‘complexiteit’ en ‘ingewikkeldheid’, als concept al te vaak en ten onrechte gelijkgesteld.

Jan Olthof toont hoe in de geest van Cruijff kan worden ‘getraind’ op improvisatie en vertrouwen, zoals in de praktijk wel blijkt bij bijvoorbeeld De Blok van Buurtzorg, voetbalcoach Guardiola, ondernemer Semler, dirigent Benjamin Zander en zelfs cruijffiaanse jazzmusici.

Dit boek biedt systeemtherapeuten en overige belangstellenden houvast bij hun omgang met complexe problematiek in de gezondheidszorg, onderwijs en openbaar bestuur.

Lees hier enkele recencies

  • gebaseerd op jarenlange praktijkervaring
  • ondersteunt systeemtherapeuten en anderen bij complexe zorgproblematiek
  • met een voorwoord van Dirk De Wachter
  • behandelt systeemtheorie, filosofie, zorgethiek en casuïstiek
  • ‘aan de bal’ zijn systeemtherapeuten, theoretici, filosofen en cliënten
  • geïllustreerd, vormgeving in kleur met register en literatuurlijst
  • 512 blz., genaaid & gebonden, hardcover, ISBN 978 9090 349503

Prijs

Cruijffiaans denken in de  narratieve systeemtherapie kost € 65 (inclusief btw en verzendkosten).

Bestelformulier

 

Cruijffiaans Denken Podcast

 

 

Cruijffiaans Denken Podcast ook op Spotify

In deze podcast spreken we over navigeren in de complexiteit van de GGZ, jeugdzorg, onderwijs en openbaar bestuur. Dit gebeurt aan de hand van het boek Cruijffiaans denken in de narratieve systeemtherapie, navigeren in complexiteit. Aan het woord komen Mariëlle Gelissen, Peter Adriaenssens, Rene Cardynaals, Govert Geldof en Jan Olthof.

Beluister de Cruijffiaans Denken Podcast op Spotify

Luister op Spotify