Team School voor Systemische Opleidingen

Op deze pagina presenteren wij het team van School voor Systemische Opleidingen.

Jan Olthof

De School voor systemische opleidingen is in 2017 opgericht door Jan Olthof, psychotherapeut, erkend opleider, supervisor en leertherapeut bij de NVRG. Drs. Jan Olthof studeerde Pedagogische en Andragogische Wetenschappen aan de St Radboud Universiteit Nijmegen. Hij werkte gedurende enige jaren in het medisch onderwijs aan de Rijksuniversiteit Limburg te Maastricht, bij de vakgroep Klinische Psychiatrie en in psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal. Hij was gedurende acht jaar werkzaam in het psychiatrisch ziekenhuis Bertha Krankenhaus in Duisburg, Duitsland, als opleider en supervisor gezinstherapie en werkte enige jaren als docent Methodiek aan de Voortgezette Opleidingen van de Hogeschool Nijmegen. Gedurende een tiental jaren was hij verbonden als staflid aan het Boddaert-centrum in Roermond. Ook was hij verbonden als behandelingsconsulent aan het epilepsiecentrum Kempenhaeghe in Heeze. Van 1985 tot mei 2018 was hij werkzaam als behandelingsconsulent op de afdeling gezinspsychiatrie van het psychiatrisch centrum voor kind en gezin Yulius te Barendrecht, voorheen rmpi geheten.

Sinds 1984 is Jan Olthof gevestigd als zelfstandig psychotherapeut met een praktijk voor psychotherapie, supervisie en consultatie. Zijn praktijk Het verbindend patroon bevindt zich naast de School voor systemische opleidingen. Jan geeft opleiding, training en supervisie in de systeemtherapie en is erkend supervisor en leertherapeut van de Nederlandse Vereniging voor Relatie-en Gezinstherapie. Ook is hij supervisor van de Nederlandse Vereniging voor Hypnose.

Jan Olthof is samen met Eric Vermetten auteur van het boek De mens als verhaal, dat in 1994 bij De Tijdstroom is verschenen. Een vervolg hierop is het Handboek narratieve psychotherapie voor kinderen, volwassenen en families: theorie en praktijk, dat in 2013 werd uitgebracht, opnieuw bij De Tijdstroom. Dit handboek brengt filosofische, wetenschappelijke en theoretische inzichten in de narratieve psychotherapie samen en verbindt deze met inspiratiebronnen als poëzie, film en kunst onder de noemer: narratief denken. Het handboek is geschikt voor zowel de ervaren psychotherapeut als voor de beginnende hulpverlener, die inspiratie op kan doen uit het praktijkgedeelte.

In 2017 bracht hij samen met Ger Zwartjes (psychiater en psychotherapeut) de videoreeks Gezinstherapie in de praktijk uit. Hierin komen een aantal belangrijke facetten van de systemische behandeling van een gezin aan bod. De opnames vormen prima studiemateriaal voor zowel ervaren systeemtherapeuten als systeemtherapeuten in opleiding.

Daarnaast publiceerde Jan artikelen in diverse gespecialiseerde tijdschriften en is hij een veelgevraagd spreker op symposia over systeemtherapie en narratieve psychotherapie.

Jan is B.I.G. geregistreerd zorgverlener; BIG nummer 39031362316 / AGB code: 94006150

Mariƫlle Gelissen

Mariëlle Gelissen is psychologe en erkend relatie- en gezinstherapeute (NVRG). Mariëlle is werkzaam als vrijgevestigde en als systeemtherapeute verbonden aan de praktijk Het verbindend patroon van Jan Olthof, Schoolpad 1 te Bunde (Zuid Limburg). Zij leidt een aantal werkplaatsen en is coördinator en mede-opleider van de School voor systemische opleidingen van Jan Olthof.

Christianne Albertz

Christianne Albertz is vrijgevestigd systeemtherapeut. Zij is als systeemtherapeut en teamlid verbonden aan de School voor systemische opleidingen.

Gertha Sijbers

Gertha Sijbers is redacteur van het Handboek voor Narratieve Psychotherapie en editor van het Handbook of Narrative Psychotherapy for Children, Adults, and Families. Ze is als teamlid verbonden aan de School voor systemische opleidingen en begeleidt cliënten bij het maken van narratieve teksten. Tevens verzorgt zij tijdens opleidingen en workshops de lunches.

 

 

School voor systemische opleidingen

Schoolpad 7 ~ 6241 CK Bunde (Zuid-Limburg) ~ 0031 (0)6 18050855 ~ info@schoolvoorsystemischeopleidingen.nl
IBAN: NL93 ABNA 0438168062 - BIC: ABNA NL 2A

 "Context is the message"

Gregory Bateson