Team School voor Systemische Opleidingen

Op deze pagina presenteren wij het team van School voor Systemische Opleidingen.

Jan Olthof

De School voor systemische opleidingen is in 2017 opgericht door Jan Olthof (psychotherapeut, erkend opleider, supervisor en leertherapeut bij de NVRG) samen met Mariëlle Gelissen (psycholoog en systeemtherapeut en tevens opleider, supervisor en leertherapeut bij de NVRG). Drs. Jan Olthof studeerde Pedagogische en Andragogische Wetenschappen aan de St Radboud Universiteit Nijmegen. Hij werkte gedurende enige jaren in het medisch onderwijs aan de Rijksuniversiteit Limburg te Maastricht, bij de vakgroep Klinische Psychiatrie en in psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal. Hij was gedurende acht jaar werkzaam in het psychiatrisch ziekenhuis Bertha Krankenhaus in Duisburg, Duitsland, als opleider en supervisor gezinstherapie en werkte enige jaren als docent Methodiek aan de Voortgezette Opleidingen van de Hogeschool Nijmegen. Gedurende een tiental jaren was hij verbonden als staflid aan het Boddaert-centrum in Roermond. Ook was hij verbonden als behandelingsconsulent aan het epilepsiecentrum Kempenhaeghe in Heeze. Van 1985 tot mei 2018 was hij werkzaam als behandelingsconsulent op de afdeling gezinspsychiatrie van het psychiatrisch centrum voor kind en gezin Yulius te Barendrecht, voorheen RMPI geheten.

Sinds 1984 is Jan Olthof gevestigd als zelfstandig psychotherapeut met een praktijk voor psychotherapie, supervisie en consultatie. Zijn praktijk Het verbindend patroon bevindt zich naast de School voor systemische opleidingen. Jan geeft opleiding, training en supervisie in de systeemtherapie en is erkend supervisor en leertherapeut van de Nederlandse Vereniging voor Relatie-en Gezinstherapie. Ook is hij supervisor van de Nederlandse Vereniging voor Hypnotherapie.

Jan Olthof is samen met Eric Vermetten auteur van het boek De mens als verhaal, dat in 1994 bij De Tijdstroom is verschenen. Een vervolg hierop is het Handboek narratieve psychotherapie voor kinderen, volwassenen en families: theorie en praktijk, dat in 2013 werd uitgebracht, opnieuw bij De Tijdstroom. Dit handboek brengt filosofische, wetenschappelijke en theoretische inzichten in de narratieve psychotherapie samen en verbindt deze met inspiratiebronnen als poëzie, film en kunst onder de noemer: narratief denken. Het handboek is geschikt voor zowel de ervaren psychotherapeut als voor de beginnende hulpverlener, die inspiratie op kan doen uit het praktijkgedeelte.

In 2017 bracht hij samen met Ger Zwartjes (psychiater en psychotherapeut) de videoreeks Gezinstherapie in de praktijk uit. Hierin komen een aantal belangrijke facetten van de systemische behandeling van een gezin aan bod. De opnames vormen prima studiemateriaal voor zowel ervaren systeemtherapeuten als systeemtherapeuten in opleiding.

In 2021 verscheen van zijn hand het boek Cruijffiaans denken in de narratieve systeemtherapie: navigeren in complexiteit. Dit boek wil via voetbal als metafoor en het gedachtegoed en ideeën van Cruijff over voetbal na te denken over onze omgang met complexiteit.

Daarnaast publiceerde Jan artikelen in diverse gespecialiseerde tijdschriften en is hij een veelgevraagd spreker op symposia over systeemtherapie en narratieve psychotherapie.

Jan is B.I.G. geregistreerd zorgverlener; BIG nummer 39031362316 / AGB code: 94006150

Jan Olthof

Mariëlle Gelissen

Mariëlle Gelissen is psychologe en erkend als relatie-en gezinstherapeute door de Nederlandse Vereniging voor relatie-en gezinstherapie (NVRG). Mariëlle is werkzaam als vrijgevestigde en als systeemtherapeute verbonden aan de praktijk van Jan Olthof te Bunde (Zuid Limburg, Nederland). Zij is mede-oprichtster van de School voor Systemische opleidingen. Mariëlle leidt een aantal werkplaatsen en is mede-opleider en coördinator van de School.


Marielle Gelissen

Christianne Albertz

Christianne Albertz is vrijgevestigd systeemtherapeut. Zij is als systeemtherapeut en teamlid verbonden aan de School voor systemische opleidingen.

Gertha Sijbers

Gertha Sijbers was aan de school verbonden als redacteur. Zij verzorgde de redactie van het handboek Narratieve psychotherapie en de Engelse vertaling (Handbook Narrative Psychotherapy for Children, Adults and Families). Zij verzorgde de lunches en de maaltijden uit de wereldkeuken met de bijbehorende verhalen. Zij begeleidde cliënten met het maken van verhalen, teksten en boeken. Zij redigeerde artikelen zoals die op de website staan.In het schooltje staan tal van voorwerpen en foto's die verhalen vertellen, herinneringen ophalen en voor de vergetelheid bewaard worden. Op 20 augustus is zij ons ontvallen.

Gertha Sijbers - afscheidsgedicht