Specialistische cursus Meditatie en Pijlers van vreugde in de narratieve systeem-psychotherapie

Mariëlle Gelissen van de school voor systemische opleidingen & Maarten Olthof organiseren jaarlijks de specialistische cursus ‘Meditatie & De pijlers van vreugde in de narratieve systeemtherapie’ (40 uur).

Docenten:

Hoofddocente MariĆ«lle GelissenMariëlle Gelissen is psychologe en erkend als relatie-en gezinstherapeute door de Nederlandse Vereniging voor relatie-en gezinstherapie (NVRG). Mariëlle is werkzaam als vrijgevestigde en medeoprichtster van de School voor systemische opleidingen te Bunde waar zij met Jan Olthof en andere docenten opleiding geeft op het gebied van relatie-en gezinstherapie. Mariëlle begeleidt een aantal werkplaatsen en is NVRG erkend opleider, supervisor en leertherapeute.

Maarten OlthofMaarten Olthof (1956) is ecoloog en geëngageerde zen-monnik. Hij maakte in 2003 een voettocht van 1000 km door India en Nepal langs de vier boeddhistische pelgrimsplaatsen, plaatsen waar betekenisvolle momenten in het leven van de Boeddha plaatsvonden. Hij schreef hierover het boek ‘Lopen in het voetspoor van de Boeddha’, dat in het Engels verscheen onder de titel ‘Go without Fear’. Als vaste Zen-leraar is hij verbonden aan het boeddhistische platform 30NOW. In 1997 richtte hij Stichting Vajra op voor ontwikkelingsprojecten in Nepal. De stichting bouwde onder meer 10 scholen, waaronder de eerste ecologische school van Nepal, een ziekenhuis en 3 gezondheidsposten en zette het grootste zonneovenproject ter wereld op waardoor 85.000 Bhutanese vluchtelingen met de zon konden koken. Hiervoor ontving hij in 2019 een koninklijke onderscheiding.

Informatie en Doelgroep

Algemeen:

De doelgroep voor deze specialistische cursus vormen;

  • systeemtherapeuten in opleiding die de basiscursus systeemtherapie hebben afgerond en zelfstandig systeemtherapieën doen.
  • behandelaren (zoals psychotherapeuten, systeemtherapeuten, psychologen, SPV’s, jeugdhulpverleners, orthopedagogen, psychiaters) in alle sectoren van de geestelijke gezondheidszorg
  • medewerkers jeugdzorg (zoals gedragswetenschappers, IAG’ers, STW’ers)
  • docenten/mentoren in het onderwijs

Kortom; voor allen die meer vreugde willen brengen in het leven van hun cliënten en opleidelingen en ook in hun eigen leven.

De cursus staat ook open als bij- en nascholing  voor reeds erkende systeemtherapeuten/psychotherapeuten.

Specialistische cursus:

In deze tijden van stress en slecht nieuws is het voor veel mensen niet gemakkelijk om vreugde te ervaren. Er zijn vele obstakels in families en gezinnen die de vreugde in de weg staan. Hoe kunnen we de obstakels van vreugde herkennen in de behandeling van cliënten/partners en gezinnen. Welke pijlers kunnen gezinnen helpen in het ervaren van vreugde? Deze cursus biedt handvatten en meditaties voor de obstakels en de pijlers van vreugde in een therapeutische context.

 

TITEL

OBSTAKEL

PIJLER

1- Hoe vreugdevol te leven in een zorgelijke tijd?

Angst, stress en zorgen

Bescheidenheid

2- Hoe om te gaan met frustratie?

Frustratie en woede

Humor
 

3- Perspectief & vrijgevigheid

Wanhoop

Perspectief

 

4- Mededogen

Afgunst

Eenzaamheid

Ruimhartigheid

Compassie

5- Dankbaarheid en acceptatie

Verdriet en pijn

Lijden en tegenslag

Dankbaarheid

Acceptatie

6- Vergeving

Ziekte en angst voor de dood

Vergeving

Modules en toetsing

Hoe ziet deze module er uit?

  • In deze 6 daagse specialistische module behandelen we de obstakels en pijlers van vreugde met vele quotes en teksten uit het in het Nederlands vertaalde ‘Boek der Vreugde’.
  • Voor elk obstakel en elke pijler zijn er begeleide meditaties.
  • Met gefocuste vragen en suggesties, affirmaties, zetten we daarin aan tot zelfonderzoek dat een licht werpt op obstakels die voor de deelnemers op dit moment de hoofdrol spelen, hoe daarmee om te gaan en hoe vreugde daarbij behouden kan blijven of worden opgewekt, ondanks de pijn.
  • Met gefocuste vragen en suggesties, affirmaties, zetten we aan tot onderzoek naar obstakels die voor cliënten (individuen, partners, gezinnen) een rol spelen. We oefenen hoe hen te helpen daarmee om te gaan en hoe vreugde daarbij behouden kan blijven of worden opgewekt, ondanks de pijn.
  • Er wordt op creatieve wijze geoefend, waarbij er verbinding wordt gemaakt met de persoonlijke ervaringen van de therapeut. Vervolgens wordt de persoon van de therapeut geïnspireerd om met individuele cliënten, partners en gezinnen in dialoog te gaan over de obstakels en pijlers van vreugde in hun leven en hen te begeleiden op hun levensweg.
  • In nabesprekingen worden ervaringen uitgewisseld.
  • Het lesgedeelte van deze zesdaagse cursus wordt afgesloten met de unieke documentaire die tijdens de week in Dharamsala is gemaakt van gesprekken tussen ‘His Holiness’ en ‘Arch’, zoals ze ook genoemd worden. Daarbij wordt het serieuze afgewisseld met heel wat gelach en goedmoedige plagerijen, want humor is een van de pijlers van vreugde.
  • Aansluiting is er een feestelijke afsluiting met certificering en diner

Aan het einde van de cursus:

  • Herken je de obstakels van vreugde
  • Ken je de pijlers van vreugde
  • Raak je vertrouwd met een set geleide meditaties die onderdeel kunnen zijn van een therapeutisch proces.
  • Leer je een reeks affirmaties kennen die je tijdens de geleide meditaties met cliënten, partners, gezinnen, familiesystemen en organisaties kunt inzetten.

Achterliggende visies:

Gregory Bateson

Deze specialistische cursus bouwt voort op het gedachtegoed van Gregory Bateson. Bateson is de grondlegger van het systeemdenken binnen de sociale wetenschappen. Hij richtte de Palo Alto onderzoeksgroep op die communicatieprocessen ging bestuderen in de psychiatrie. Deze groep betrok voor het eerst gezinnen bij de behandeling en zij staat aan de wieg van de gezinstherapie.  Bateson is bekend om zijn ecologisch denken, het denken over evenwichtsprocessen in grotere systemen en de wijsheid van het verbindend patroon in de ecologie, zijnde verwante (overeenkomstige) patronen in biologische en psychologische samenhangen.

Dalai Lama & Desmond Tutu

Hoe vreugdevol te leven in een zorgelijke tijd?

Ter gelegenheid van de 80e verjaardag van de Dalai Lama kwam Desmond Tutu in 2015 naar het Indiase Dharamsala om zich samen met de Dalai Lama vijf dagen te buigen over wat volgens hen het belangrijkste is in een mensenleven. Met hun gesprekken wilden ze niet zozeer elkaar, als wel de wereld een cadeau geven. Uiteraard passeerden thema’s als liefde, spiritualiteit en geluk de revue. Maar terwijl deze thema’s stuk voor stuk belangrijk zijn in ons leven, concludeerden ze dat ‘Vreugde’ wellicht het belangrijkste ingrediënt is voor een bezield leven, óók en misschien wel juist wanneer er lijden is.

Volgens de Dalai Lama en Desmond Tutu strekt vreugde veel verder dan geluk, omdat geluk nogal afhankelijk is van externe omstandigheden. Vreugde niet: het is een gevoel in geest en hart dat in iedere omstandigheid is op te roepen en dat veel dichter komt bij wat in ons leven bezieling, voldoening en betekenis geeft. Ondanks alle pijn die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt.

De twee raakten diepgaand bevriend tijdens de uitreikingen van de Nobelprijs voor de Vrede, die zij allebei mochten ontvangen. Hoewel ze elkaar niet vaak hebben ontmoet, herkenden ze direct het universele karakter van hun spiritualiteit en werden ze ‘soul brothers’. Beiden hebben een leven achter de rug vol geweld, onderdrukking en lijden. Toch wisten zij de vreugde in hun leven te behouden en behoren ze tot de vrolijkste mensen ter wereld.

Praktische informatie


Locatie:          Schoolpad 7, 6241 CK Bunde
Lesdagen:      6
Tijd:                9.30 tot 17.15 uur

 

Indeling van een cursusdag

Aantal lesdagen: 6 vrijdagen
Lestijden: 9.30 - 17.15

Opleiding :      9.30 - 11.15
Koffiepauze: 11.15-11.25
Opleiding:      11.25-13.00
Lunch:            13.00-13.45
Opleiding:      13.45- 15.30
Koffiepauze:  15.30-15.40
Opleiding:      15.40-17.15

6 lesdagen van elk 8 uren waarvan 6.7 lesuren,
Op lesdag 6 een feestelijke afsluiting en certificering met diner tot 20.00 uur
in totaal 43,2 lesuren.

Data 2023

6 oktober
27 oktober
10 november
24 november
1 december
15 december

 

Prijs

De prijs van de cursus ‘Meditatie & Pijlers van vreugde in de narratieve systeem-psychotherapie’ bedraagt € 1750 inclusief lunch en feestelijk afsluitend diner.
 

Erkenning NVRG

Deze opleiding is erkend als bij-en nascholing door de NVRG, ID nummer: 516331

Aanmelden

Je kunt je voor de opleiding aanmelden door je persoonsgegevens, cv en motivatie voor deelname te mailen aan
Mariëlle Gelissen
Psycholoog / Systeemtherapeut
Erkend opleider, supervisor, leertherapeute en
Opleidingscoördinator van de school
E-mail: info@schoolvoorsystemischeopleidingen.nl
Telefoon: 0031 6-18050855