1-daagse workshop Het emotionele DNA

De School voor systemische opleidingen organiseert op 5 oktober 2018 de workshop Het emotionele DNA in samenwerking met Prof. Dr. Pierre Capel.

Docent

Pierre Capel is emeritus hoogleraar immunologie aan de universiteit Utrecht. Naast jarenlange fundamentele en moleculair biologische research binnen het vakgebied van de immunologie, heeft hij ook gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën en inzichten op het gebied van beenmerg- en niertransplantaties en het ontwikkelen van op antistof gebaseerde immunotherapieën.  De laatste jaren heeft hij de biochemische achtergrond van sport, yoga en meditatie bestudeerd. Hij houdt over dit onderwerp de laatste jaren regelmatig lezingen en gastcolleges in binnen- en buitenland. Meer informatie over zijn werk is te vinden op http://www.pierrecapel.nl/

Inhoud

Wanneer we het over onze gevoelens hebben, kunnen we ze meestal precies omschrijven. Maar hoe ze ontstaan, waar ze vandaan komen en, nog belangrijker, wat ze allemaal met ons doen, weten we vaak niet. Ze dwarrelen als een soort mist door ons hele lijf.  Het wordt echter steeds duidelijker dat gevoelens verbonden zijn aan keiharde biochemie. Zij zijn niet alleen van invloed op het ontstaan en verloop van ziekten, maar ook bepalend voor de gezondheid en zelfs onze levensduur.

Gevoelens die in het limbisch systeem gegenereerd worden, activeren niet alleen neuronale netwerken en hormoon productie in de hypofyse, maar hebben ook een directe werking op transcriptiefactoren. Iedere afzonderlijke transcriptiefactor regelt de gen expressie van honderden genen op het DNA. Op deze manier beïnvloeden gevoelens direct via een veranderde gen expressie onze lichaamsfuncties.

Deze veranderde gen expressie door positieve en negatieve gevoelens hebben een effect op het ontstaan en verloop van allerlei ziekten, zoals onvruchtbaarheid, aderverkalking, depressie, tumoren, diabetes etc., maar ook bij symptomen als pijn en angst. Gen expressie wordt ook sterk beïnvloed door sport, yoga en meditatie en deze activiteiten kunnen hierbij een enorme positieve verandering teweeg brengen. 

In de geneeskunde zijn de laatste eeuw ziekteprocessen steeds beter in kaart gebracht. Het resultaat is fantastisch, complexe moleculen zijn ontrafeld en de meest geavanceerde metingen kunnen worden gedaan. Maar omdat gevoelens wel reëel maar niet materieel  zijn, vallen ze snel buiten een moleculaire aanpak waardoor hun invloed op het ontstaan en verloop van ziekten onderschat wordt.

Nu de moleculair biologische werking van gevoelens steeds duidelijker wordt, hoeft een patiënt niet langer alleen maar gezien te worden als lichaam, maar wordt hij weer een compleet persoon.

Programma

11.00 uur  Het emotionele DNA, DNA, genetica, epigenetica, Nature vs. Nurture.

12.00 uur  pauze

12.15 uur  Yoga
12.45 uur  Lunch

13.30 uur De biochemie van gevoelens. De neuroanatomie, hormoon productie en gen regulatie door gevoelens.

14.30 uur pauze

14.45 uur De invloed van gevoelens op ontstaan en verloop van ziekten. Voorbeelden als fibromyalgie, diabetes type 2, aderverkalking, depressie.

15.45 uur  pauze

16.00 uur De biochemie van meditatie
16.30 uur Meditatiesessie

17.00 uur Afsluiting

Praktische informatie

Locatie en data

Locatie:            Schoolpad 7, 6241 CK Bunde
Datum:              5 oktober 2018
Tijd:                   11.00 tot 17.00 uur, inclusief lunchpauze

Prijs

Deelname aan de workshop 'Het emotionele DNA' kost € 160 (incl. lunch).

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor deze workshop door je persoonsgegevens en motivatie voor deelname te mailen naar
Mariëlle Gelissen
Psycholoog/Systeemtherapeut
Coördinator School voor systemische opleidingen
E-mail: info@schoolvoorsystemischeopleidingen.nl 
Telefoon: 06-18050855

School voor systemische opleidingen

Schoolpad 7 ~ 6241 CK Bunde ~ 0031 (0)6 18050855 ~ info@schoolvoorsystemischeopleidingen.nl
IBAN: NL93 ABNA 0438168062 - BIC: ABNA NL 2A

 "Context is the message"

Gregory Bateson